Wednesday, April 15, 2015

Tips tambah susu #1 : Sawi

Masa anak pertama dulu,  aku selalu je ada masalah susu. Susu tak cukup, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang orang kata. Beselakan, anak pertama. Kurang pengetahuan.  Tapi mak aku selalu ckp camni, "mak dulu makan sawi je. Mencurah2 susu". Mak aku adalah idola dlm penyusuan ni. Sbbnya dia bf aku smpi umur 5 thn...errr...


Sawi ni masak apa pon sedap. Campur dalam meehoon ke, mee goreng ke, nasi goreng pon sodap. Hari ni nak share resepi sawi masak air bersama sos tiram dan tauhu telur. Tapi ni style akulah. Masak rebus2 je.



panaskan air dalam kuali. ikut suka la kan...kuali ke periuk ke. apa2 yang sesuailah.


masukkan bawang putih ngan bawang merah yang dikisar/diracik halus. kalau nak letak halia pon boleh. biar sampai mendidih.


Bila dah mendidih, masukkan batang sawi yang dipotong kecil. Masak dalam seminit dua. Masukkan sedikit sos tiram. Lebih kurang 1-2 sudu makan. ikut selera masing2 lah ye. Kalo suka rasa sos tiram banyak, letak la lebih.


Masukkan tauhu telur. Jangan kacau2 sangat sbb nanti tauhu ni hancur. Masak lebih kurang setengah minit,


Last sekali, masukkan daun sawi. Kacau lebih kurang dan angkat. Jangan lama sangat sbb nanti sawi akan masak sangat dan tak sedap.


Hidangkan ikut citarasa masing-masing.

Resepi ni juga sesuai untuk mereka yang dalam pantang dan dalam proses nak menurunkan berat badan.

Hirup kuah sayur ni panas2, makan gitu je pon sedapppp!!!

No comments:

Post a Comment